Een van de hoogste bergen in het noorden van Sardinië is het Limbara massief bij Tempio. Het hoogste punt bereikt bijna 1400 m . Het bosrijke gebied is heel populair bij fervente wandelaars.
Talrijke aangelegde wandel- en bospaden bieden de gelegenheid om de natuur te verkennen bij aangename temperaturen, niet alleen in de koelere seizoenen, maar ook midden in de zomer. Een schaduwrijk plekje om te rusten is altijd te vinden.
Bij gunstige weersomstandigheden kan men vanaf de Limbara in het noordwesten het eiland Asinara en ook het op meer dan 100 km afstand gelegen Corsica zien.
In westelijke richting ligt het stuwmeer Lago di Tula. Dit meer is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Werd het tot voor kort alleen maar gebruikt voor drinkwatervoorziening, nu kun je er steeds meer watersporters vinden (waterskiën, bootregatta, surfen).
Een soortgelijke ontwikkeling maakt de Diga Liscia door, een stuwmeer ten noordoosten van Tempio. De bosvegetatie is hier schaarser dan op het Limbara massief. De belangrijkste attractie naast de schilderachtige natuur zijn echter twee meer dan 2000 jaar oude olijfbomen (Ulivi Millenari), waarvan de afmetingen bijna onvoorstelbaar zijn.
Ook bij het zien van de bij Aggius gelegen Valle della Luna (vallei van de maan), blijft de bezoeker zich verbazen. De lokale bevolking gaf dit imposante, om te wandelen bijna ideale gebied, deze naam vanwege de vele in het dal verspreid liggende, enorme en grillig gevormde granieten rotsblokken.
De Sardijnen hebben de sympathieke gewoonte om in elke rots een vorm, een wezen of een figuur te herkennen. Dit betekent, dat veel van deze rotsen een naam dragen. De meest bekende is de biddende priester – hij houdt de gevouwen handen verticaal voor zijn gezicht. Zult u hem kunnen vinden?
De aangrenzende bossen van de gemeente Aggius worden ook gekenmerkt door vele grillige rotsachtige structuren, maar hier staan niet de stenen maar veel meer de paddenstoelen in het middelpunt van de belangstelling.
Na de eerste regenbuien in de tweede helft van september trekken veel Sardijnen de natuur in. Ze weten maar al te goed dat de regen en nog warme temperaturen de ideale omstandigheden zijn om de paddenstoelen te laten groeien. Van nu af aan vindt men langs de wegen overal geparkeerde en verlaten auto's. Maak je geen zorgen, er is niets ergs gebeurd en meestal is het ook geen autopech. Men wil gewoon sneller zijn dan de buurman.
De eigenaar van de auto is vast en zeker gewapend met een mand, op zoek naar eekhoorntjesbrood en champignons.
Een soortgelijke situatie ziet men meteen na een regenbui. Jong en oud lopen dan gebukt langs de kant van de weg. Nu is men op “jacht” naar lekkere slakken. Men kan veel zeggen van de Sardijnen, maar ze laten geen lekkernijen verloren gaan.
Maar nu weer terug naar onze bergwereld. Een flinke wandeling maakt het vaak mogelijk om van het mooie uitzicht te genieten. Een tocht naar de Monte Ossoni (achter onze vakantiewoningen Sa Fiorida gelegen) en de San Gavino bij Viddalba is van harte aan te bevelen. Vanaf de top van de Monte Ossoni heeft men in westelijke richting een fantastisch uitzicht via Castelsardo naar het eiland Asinara. In oostelijke richting kijkt men uit over een eindeloos lijkend zandstrand tot aan Corsica. Het uitzicht vanaf de San Gavino doet niet onder voor dit fantastische panorama.
De bergtop van de Monte Ossoni is ook bereikbaar met de eigen auto. Een must voor romantici en fotografen: de zonsondergang op de Monte Ossoni met Castelsardo en het eiland Asinara als prachtig uniek decor!