Sardinië - Cultuur en tradities: Folklore, carnaval, Sa Sartiglia, La Cavalcata, Sardijns-Catalaanse Paasweek, Candelieri

    sardinie vakantie huis    |     Sardinia holiday rentals    |     Sardinien Ferienhaus    |     Sardegna case vacanze    |     Sardaigne maison de vacances    |    
 
Accommodatie zoeken
Aankomst
Vertrek
Type van de accommodatie
Aantal personen

 

On line news

Familie vakantie
Prachtige Appartementen
Sat TV, wasmachine en tuin
goedkope Prijs

Vakantiehuis aan zee
Villa's met uitzicht op zee
geschikt voor 2-8 personen
vanaf Eur 250 per week/huis

 

Sardinië - Cultuur en tradities

Folklore is een groot erfgoed van Sardinië. Het is geen toeristisch spektakel, maar de uiting van haar geschiedenis met legenden, mythen en tradities.

De Sardijnse klederdracht bijvoorbeeld is in alle dorpen werkelijk de “feestelijke robe” die zorgvuldig wordt behandeld, ook al is ze al oud. Het kostuum toont de vitaliteit van de traditie. De Sardijnen vieren de talrijke feesten voor zichzelf, niet voor de toeristen. Ook de provincie Sassari beleeft jaar na jaar een aantal indrukwekkende en kleurrijke evenementen.

Lente: Bij carnaval denken we vaak aan Keulen, Düsseldorf, Mainz, Rio de Janeiro, enz.

Ook op Sardinië wordt dit feest uitbundig gevierd. Heel bekend is het traditionele hippische evenement Sa Sartiglia in Oristano. Adembenemende ruiterfeesten houden de toeschouwers in hun ban. De ruiters, die een masker dragen, moeten bij de belangrijkste wedstrijd in volle galop met een lans een stervormige ring spietsen. Lukt het de ruiters de ster te doorboren, dan zal het – volgens de overlevering – een goed jaar worden, want de jaarlijkse oogst is afhankelijk van het aantal sterren……

Hoe meer, hoe beter, dat wil zeggen dat de vaardigheid van de ruiters het lot van de hele stad bezegelt. Als men de smaak te pakken heeft, gaat men naar de hoofdstraat.

Tot het donker wordt, proberen jonge ruiters in volle galop hun stabiliteit te testen op de rug van het paard of op de schouders van de ruiter. De meest succesvolle deelnemers feesten tot in de vroege uren terwijl sommigen hun wonden in het plaatselijke ziekenhuis laten verzorgen.

Een contrast biedt het carnaval in het dorp Mamoiada. Hier viert men een meer demonisch, sinister carnaval. Aan de optocht nemen twaalf met dierhuiden en koebellen behangen gestalten – Mamuthones genoemd – deel. Ze bedekken hun gezichten met angstaanjagende, zwarte houten maskers. Zij zijn verliezers, die lijfeigenen werden.

Ze leven in totale afhankelijkheid van acht Issohadores, die gekleed zijn in fel rode en witte traditionele kostuums. Geen van hen draagt een masker of koebellen. Ze hebben een lasso in de hand waarmee ze de Mamuthones en toeschouwers opwachten. Wie bevrijd wil worden uit de “slavernij”, moet in de dichtstbijzijnde bar een rondje geven……

Naast deze tradities worden in veel kleine gemeenten deels grote, humoristische en schitterend opgetuigde carnavalsoptochten georganiseerd – zo ook hier in Valledoria of in het 40 km verder gelegen Tempio. Het carnaval van Tempio (Carnevale Tempiese) trekt jaarlijks enkele duizenden bezoekers. Dan verandert dit stadje vijf dagen in een “mini-Rio”.

Reist men met Pasen naar Sardinië, dan is het eiland één bloemenzee en de lucht is vervuld met duizenden geuren.

In Valledoria en omgeving wordt het paasfeest gevierd met traditionele processies. Van groot belang is het feest “Lunissanti” op de maandag van de Goede Week in Castelsardo (met Gregoriaanse gezangen). Tegelijkertijd bekoort Alghero haar gasten met de Sardijns-Catalaanse Paasweek.

Op de voorlaatste zondag van mei verandert de provinciehoofdstad Sassari in een enorm theater. Het is voor één dag het toneel van de Cavalcata Sarda, een hippisch evenement, waaraan meer dan 3000 personen in traditionele kostuums, uit alle provincies van Sardinië, deelnemen. Het festival is verdeeld in drie belangrijke onderdelen: 's morgens de meerdere uren durende optocht met klederdrachten, in de namiddag de spannende paardenrace (il Palio) en bij zonsondergang traditionele liederen en dansen. De betekenis van de Cavalcata gaat tot ver terug in het verleden van een geheimzinnig en betoverend eiland. Eind mei/begin juni worden ook in veel steden gemeenschappelijke maaltijden georganiseerd met Sardijnse specialiteiten, ter ere van de patroonheiligen. Deze feesten zijn in de open lucht, voor inwoners en gasten.

Zomer: Tempio beloont zijn bezoekers met de Internationale Folkloreweek en in Pozzomaggiore kan iedereen genieten van een gedurfde paardenrace ter ere van San Costantinos. In augustus is in Valledoria een tentoonstelling over fossielen en mineralen. Op de avond voor “Ferragosto”, op 14 augustus, kan men deelnemen aan de optocht van de “Candelieri”, een processie ter ere van Maria Hemelvaart.

In het voorjaar en de herfst vieren veel steden kleurrijke en typische Sardijnse volksfeesten ter ere van de patroonheiligen. In de zomermaanden zijn er veel evenementen van allerlei aard.

Het aanbod varieert van folklore-optochten, pop- en klassieke concerten, modeshows, theatervoorstellingen, kunsttentoonstellingen, sportwedstrijden tot kermisattracties. Eind juli organiseert Valledoria traditioneel een folklore-optocht, een tentoonstelling over mineralen en in augustus 2003 de voorverkiezing van de Miss Italië verkiezing en een groot strandgolftoernooi.

Herfst en winter: De “tweede” helft van het jaar wordt ingeluid met een reeks van romantische dorpsfeesten.

Aan het begin van de herfst wordt het in Valledoria weer een beetje rustig. Op de grote goudgele duinen zijn de sporen van de zomer verdwenen: geen voetafdrukken behalve de onze en op de uitgestrekte stranden ziet men alleen nog een enkele schildpad en meeuwen.

Het middelpunt van de belangstelling is nu de natuur met al zijn vruchten: paddenstoelen, druiven, honingmeloenen, cactusvijgen, tomaten en aubergines…… ze staan vanaf nu op de menukaart van de traditionele restaurants.

Men kan Sardinië met zijn unieke aard of kunstschatten nergens beter doorgronden dan tijdens lange wandelingen. Niet te vergeten zijn de nog aangenaam hoge dag- en watertemperaturen. Tot eind oktober/half november kan men zonder problemen zwemmen.

 
 

Vakantiehuizen & Vakantiewoningen op Sardinië

sardinien ferienhaus ferienwohnung

e-mail: info@safiorida.com oder wolfgang.lendle@safiorida.com

 

 
   
Copyright Sa Fiorida 1998-2019
Sardinien Ferienhaus

CMS Sinergie©