Sardinië - Valledoria & omgeving: La Ciaccia, Castelsardo, thermen van Casteldoria, Perfugas, Sassari, Alghero, Tempio Pausania & versteende bomen

    sardinie vakantie huis    |     Sardinia holiday rentals    |     Sardinien Ferienhaus    |     Sardegna case vacanze    |     Sardaigne maison de vacances    |    
 
Accommodatie zoeken
Aankomst
Vertrek
Type van de accommodatie
Aantal personen

 

On line news

Familie vakantie
Prachtige Appartementen
Sat TV, wasmachine en tuin
goedkope Prijs

Vakantiehuis aan zee
Villa's met uitzicht op zee
geschikt voor 2-8 personen
vanaf Eur 250 per week/huis

 

Sardinië - romantische en authentieke steden met charme en karakter

 

In het noorden van Sardinië, d.w.z. de twee provincies Sassari en Olbia-Tempio, liggen meerdere prachtige historische plaatsen. Hoe verder je het binnenland intrekt, hoe authentieker de dorpen worden.

De uitgestrektheid van het landschap en de slechte verbindingen hebben ertoe geleid dat veel dorpen hun unieke Sardijnse karakter hebben bewaard. De bezoeker zal worden geboeid door hun charme en vitaliteit.

Bij nadere beschouwing valt op, dat in tegenstelling tot andere regio's van Italië, de meeste dorpen en steden in het “veilige” binnenland liggen. Duizenden jaren geleden werd het eiland Sardinië vanuit zee overvallen door belegeraars, slavenhandelaren en plunderaars. Er vielen ook veel slachtoffers door de meegevoerde plagen en ziekten.

Door deze omstandigheden werden veel nederzettingen niet aan de kust gesticht. Enkele dorpjes “verhuisden” zelfs naar het moeilijk bereikbare binnenland. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de plaatsen Sassari (oude naam: Torres) en Porto Torres. Door de frequente belegeringen en de talrijke slachtoffers van de malaria, besloten de meeste bewoners van het kustplaatsje Torres te verhuizen naar het binnenland. Daarmee werd de basis gelegd voor het huidige Sassari.

Ook Castelsardo, een stadje met 5000 inwoners ( 11 km van Valledoria vandaan), gelegen aan de grote Golf van Asinara, heeft een eeuwenoude en zeer bewogen geschiedenis. Net als in Alghero hebben de toenmalige heersers er hun sporen nagelaten.

De in de 11 e eeuw gestichte stad biedt verrassende en fascinerende historische monumenten, kunstwerken en ambachten. Bijzonder bezienswaardig naast het kasteel en de kerken is de architectuur van de historische oude stad.

Werkelijk op ieder stukje grond, hoe klein ook, werd gebouwd. Door de individuele smalle straatjes is geen autoverkeer mogelijk, wat een zegen.

Ozieri met zijn bijna 11.000 inwoners wordt vaak bestempeld als hoofdstad van Monte Acuto, een van de vele kleine historisch-geografische regio's, waarin Sardinië is opgedeeld.

Omdat het stadje in een zeer vruchtbaar gebied ligt, heeft men het liefdevol de bijnaam Koningin van Logudoro (Logudoro = gouden plek) gegeven.

De attracties van Ozieri zijn de kathedraal met de schilderijen van een onbekende kunstenaar, het archeologisch museum, dat veel bewijsstukken van de pre-christelijke cultuur tentoonstelt en het Instituut ter Bevordering van de Paardenfokkerij in Sardinië.

De paardenfokkerij is heel belangrijk op het eiland. In het nabijgelegen Foresta Burgos worden prachtige exemplaren van het ras Anglo-Sardo-Arabo gefokt, die op alle paardenraces in de wereld bekend zijn. Wie niet per se een wereldreis wil maken, kan zich ook op de renbaan van Chilivani, enkele kilometers ten westen van Ozieri, overtuigen van de kwaliteit van de paarden.

De provincie Sassari is rijk aan minerale bronnen, die al bekend zijn sinds de Romeinse tijd. De thermale bronnen van Casteldoria, gelegen aan de rivier Coghinas, vlakbij de plaatsen Santa Maria en Viddalba, worden aanbevolen bij aandoeningen van de luchtwegen en bij pijn als gevolg van reumatiek en artritis.

Maar zelfs zonder deze aandoeningen is zwemplezier in het verwarmde water van het riviertje gegarandeerd. De bronnen van Rinaggiu in Tempio daarentegen worden vooral aanbevolen voor hun diuretische (vochtafdrijvende) werking.

 

La Ciaccia (buurtschap van Valledoria)

La Ciaccia is een klein buurtschap van het plaatsje Valledoria. La Ciaccia is heel rustig gelegen, genesteld in een fascinerend landschap, omgeven door weilanden, velden en de zee. Er is geen doorgaand verkeerd, omdat de toegangsweg naar La Ciaccia in het dorp eindigt als doodlopende weg. Niet ver van onze vakantiehuizen en appartementen ligt een supermarkt, een minimarkt, een ambulatorium voor eerstelijnszorg (van eind juni tot medio september, 24 uur per dag), een kerk, een speelterrein voor kinderen, 4 restaurants, 5 bars, enz. Met uitzondering van 1 restaurant zijn alle voorzieningen het hele jaar geopend. In tegenstelling tot andere plaatsen op Sardinië (vooral in het zuiden en oosten) is hier in het noorden de expansie van de dorpen in de omgeving op een organische manier gebeurd. Het toerisme heeft er alleen voor gezorgd dat het aanbod ter plaatse nog uitgebreider en gevarieerder is dan voorheen en dit zonder de Sardijns-Italiaanse charme te beïnvloeden.

Het strand ligt tussen 200 en 400 m van onze accommodaties vandaan. In de plaats zelf begint een van de breedste en mooiste zandstranden van Sardinië.

Bijna 15 km zandstrand om te ravotten en ontspannen onder een diepblauwe lucht. Kinderen vinden hier ook in het hoogseizoen genoeg plaats om te spelen en zandkastelen te bouwen.

Langs het strand worden meerdere takken van watersport aangeboden: duiken, snorkelen, surfen, zeilen, kanoën en waterfietsen (te huur).

In westelijke richting (richting Castelsardo) strekt zich een 7 km lange rotsachtige kust uit. Vooral gezinnen met kleine kinderen kunnen hier genieten van de warme zomerdagen. De natuur heeft in enkele van deze rotsplaten kleine zwembaden gevormd. Maar 40 tot 60 cm diep nodigen ze uit om te spetteren en te stoeien.

Maar niet alleen de jongsten komen hier aan hun trekken. Duiken en snorkelen zijn meer als aanbevelingswaard en horen – vooral in onze omgeving - tot de populairste watersporten. In de avonduren en ook 's winters sluiten hengelaars en vissers zich hierbij aan vanwege de visrijkdom.

Omtrent de medische verzorging valt nog te vermelden, dat in Valledoria en directe omgeving (max. 7 km ) meerdere huisartsen en specialisten kunnen worden geraadpleegd, o.a. tandartsen en kinderartsen.

Daarnaast beschikt Valledoria over een Eerste Hulppost, die dagelijks van 20.00 tot 08.00 uur en tijdens weekenden en feestdagen de hele dag bereikbaar is. Als de taalbarrière te hoog is, zullen wij altijd een helpende hand bieden.

 
Valledoria

Sinds eeuwen geldt noord Sardinië als een gastvrij en rustig cultuurland.

Al ten tijde van de Punische oorlogen was Iuliola (later Ampurias – nu Valledoria) een bedrijvig en belangrijk centrum aan de monding van de Coghinas op het grondgebied van het huidige Valledoria. Ook toen latere invallen van barbaren de getuigenissen van het verleden gedeeltelijk hebben verwoest, konden zij toch de oude geschiedenis van de regio niet doen vergeten.

De naam van de plaats stamt af van de Genuese familie Doria, die de hele landstreek in de Middeleeuwen bezette en een burcht liet bouwen op een berg in de buurt. De overblijfselen van dit kasteel zien uit over het grote dal van de rivier Coghinas. Valledoria is een plaatsje met veel landbouw, dat aan de monding van de Coghinas ligt tussen Alghero en Santa Teresa di Gallura, 7 km van Castelsardo. Het dorp is aan het begin van de twintigste eeuw ontstaan door landontginning. De velden van Valledoria leveren voor heel Europa artisjokken (winter), meloenen en tomaten (zomer).

Valledoria (maar 2 km van La Ciaccia vandaan) is rijkelijk voorzien van allerlei soorten winkels. Talrijke restaurants waar je heerlijk kunt eten, terwijl de charmes van enkele modeboetieks, juweliers en souvenirwinkels de portemonnee een sympathieke stresstest laten ondergaan. Als dit tegen de verwachting in niet lukt, kunnen 3 banken voor aanvulling zorgen (ook EC-automaten). Ook voor medische hulp is gezorgd: twee “ Guardia medica ” (eerste hulp artsen), woonachtig in La Ciaccia en Valledoria, enkele specialisten en een apotheek staan ter beschikking.

Alle winkels en bijna alle restaurants zijn het hele jaar geopend. In tegenstelling tot andere streken op Sardinië (d.w.z. vooral het zuiden en oosten) is hier in het noorden de expansie van de steden organisch gebeurd.

Het toerisme heeft er alleen voor gezorgd, dat het plaatselijk aanbod nog groter en gevarieerder is dan van tevoren, zonder de Sardijns-Italiaanse charme te beïnvloeden.

Of men nu op zoek is naar rust of ontspanning, alleen wil zijn of in gezelschap, of elke belevenis wil verankeren, Valledoria kan aan veel eisen voldoen.

Langs de rivier, aan zee, ondergedompeld in de natuur, om licht, kleuren en geuren van de seizoenen te ontdekken…… Valledoria biedt de mogelijkheid, te kiezen tussen een ontspannen tijd op het strand, de avontuurlijke ontdekking van het landschap, een rustige dagelijkse routine tussen ontspanning en gezond vermaak, of cultureel toerisme van ambachten tot een voortreffelijke enogastronomie …… of gewoon een beetje van alles. Het mooie van Valledoria is, dat men niet hoeft te kiezen: men kan gewoon alles over zich heen laten komen.

Het mooi verzorgde zandstrand ligt ca. 200 tot 400 m van de vakantiewoningen vandaan. In westelijke richting zijn rotsachtige stranden, in oostelijke richting een 15 km lang zandstrand. Vooral langs de noordkust vindt men fantastische stranden en baaien. Goede tot zeer goede voorwaarden om te snorkelen en surfen (surfschool in Valledoria).

De stranden van Sardinië behoren tot de mooiste van de wereld. Brede, natuurlijke witte stranden worden afgewisseld met rotsachtige afgelegen baaien. De kwaliteit van het water is volmaakt.

De zee glinstert in veel kleuren van turkooisblauw tot smaragdgroen. Grillige rotsformaties uit roze en grijze graniet reflecteren in het transparante water. Valledoria ligt aan een van de mooiste en breedste zandstranden van noord Sardinië, het strand van San Pietro.

Met betrekking tot de medische zorg valt nog te vermelden dat in Valledoria en directe omgeving (max. 7 km ) diverse huisartsen en specialisten kunnen worden geraadpleegd (o.a. tandartsen en kinderartsen).

Valledoria heeft ook een Eerste Hulppost die dagelijks van 20.00 tot 08.00 uur en tijdens weekenden en feestdagen de hele dag bereikbaar is. Als de taalbarrière te hoog is, zullen wij altijd een helpende hand bieden.

 
Castelsardo

11 km van Valledoria vandaan – Castelsardo werd in het jaar 1102 gesticht door de adellijke Italiaanse familie Doria uit Genua en is een van de best bewaard gebleven monumenten uit de Middeleeuwen.

Uit deze periode dateert ook de burcht en een groot deel van het vestingwerk. Vanaf het midden van de 15e eeuw heersten de Aragonezen over het plaatsje. Vandaag is Castelsardo een landbouw- en vissersdorp, waarvoor het toerisme ook van groot belang is.

Het dorp is bekend om zijn mandenmakerij. Volgens de overlevering leerden de inwoners het ambacht van broeders van de orde van Sant'Antonius die tussen de 7 de en 8 ste eeuw na Chr. uit Egypte immigreerden. De manden uit Castelsardo behoren tot 's werelds meest beroemde stukken van het Sardijnse kunsthandwerk.

In het centrum is een museum voor vlechtkunst, waarin prachtige manden gemaakt van palmtakken, te zien zijn.

Wandelend door de smalle straatjes, treft men achter de kleine “chiesetta del Purgatorio” (kapel van het vagevuur) de kathedraal Sant'Antonio Abate (XVII. eeuw) aan.

Opvallend is de hoge klokkentoren en het prachtige panorama vanaf het kerkpleintje op de zee. De kerk bestaat uit een enkel schip, een van oorsprong laat gotische bouwstijl uit de zestiende eeuw. Zij werd gebouwd op de overblijfselen van een Romaanse kerk. In de kerk treft men bijzonder waardevolle houten kunstwerken uit de 17 de – 18 de eeuw aan, evenals een deel van een altaar paneel, dat eind 15 de en begin 16 de eeuw gemaakt werd.
 

De thermen van Casteldoria

8 km van Valledoria vandaan – de provincie Sassari is rijk aan minerale bronnen, die al bekend zijn uit de Romeinse tijd.

De thermale bronnen van Casteldoria, gelegen aan de rivier Coghinas, dicht bij de dorpen Santa Maria en Viddalba, worden aanbevolen bij aandoeningen van de luchtwegen en bij pijn als gevolg van reuma en artritis.

Maar ook zonder deze aandoeningen is zwemplezier in het verwarmde water van het riviertje gewaarborgd.

De bronnen van Rinaggiu in Tempio worden vooral aanbevolen voor hun diuretische (vochtafdrijvende) werking.

In de naaste omgeving ligt ook Casteldoria – een klein fort, dat dateert uit de 16e eeuw.

 
Perfugas

20 km van Valledoria vandaan – Het is moeilijk te zeggen, wanneer de eerste mens voet op Sardinië heeft gezet en ook, hoe hij op dit prachtige stukje aarde terecht is gekomen.

Op basis van talrijke scherven, die in de grindbodem van de beekjes in de omgeving van Perfugas werden gevonden (ze worden tentoongesteld in het plaatselijk museum), gaan wetenschappers ervan uit dat al in het Paleolithicum, d.w.z. 150.000 – 450.000 jaar geleden, mensen Sardinië bevolkt hebben.

Te beginnen bij het oude neolithicum, dus ca. 6000 jaar v. Chr., zijn er meer duidelijke en frequente getuigenissen van de levens- en arbeidsgewoonten van deze culturen.

 
Sassari

Vele kleine stadscentra met een paar duizend inwoners sieren de provincie Sassari. Tot verbazing van de geïnteresseerde bezoeker liggen ze bijna allemaal in het “veilige” binnenland. De stad Sassari zelf ligt 45 km van Valledoria vandaan.

Vanaf zee werd Sardinië eeuwen lang opgezocht door plunderaars en belagers en deze was tot in de recente geschiedenis een bedreiging voor de bevolking.

De stad Sassari werd eerst aan zee gesticht, het huidige Porto Torres. Maar als gevolg van de veelvuldige invallen en de angst voor malaria trok de toenmalige bevolking zich steeds verder terug in het binnenland.

De stad (ca. 130.000 inwoners) met zijn middeleeuws centrum, een kathedraal, waarvan de barokke gevel het toonbeeld is van de pracht van de Spaanse religiositeit, is de zetel van een van de oudste en belangrijkste universiteiten van Italië.

Speciale attracties zijn vooral het archeologisch museum, het paviljoen van ambachten en onvergetelijke folkloristische evenementen, zoals het ruiterfeest La Cavalcata op de voorlaatste zondag in mei, en het Festival van Candelieri op 14 augustus.

 
Alghero

78 km van Valledoria – Alghero is een uitgesproken kustplaats.

Gesticht door de Genuees Doria, maar onmiddellijk daarna veroverd door de Catalanen en als kolonie geannexeerd, bewaart Alghero zelfs vandaag nog in zijn architectuur en taal de herinnering aan deze uitheemse overheersers. Er wordt gezegd dat keizer Karel V de stad als “bonita y bien asentada” betitelde – aantrekkelijk en prachtig gelegen.

Tot de dag van vandaag worden in de kerken de missen gelezen in het Catalaans en Italiaans en bij een wandeling door de stad vallen de kleurrijke huisnummers op, die niets anders voorstellen dan de Catalaanse vlag met zijn verticale strepen in rood en geel.

Door zijn bijzondere ligging en grote jachthaven is Alghero een van de meest traditionele en goed ontwikkelde toeristische steden van Sardinië.

 
Tempio Pausania

45 km van Valledoria vandaan – Tempio is de “hoofdstad” van de Gallura (en van het graniet). In de directe omgeving liggen veel steengroeven.

Daarom is het minder verrassend, dat bijna het hele historische centrum van graniet werd gemaakt.

De stad, omgeven door het groen van de bossen, ligt aan de voet van de Limbara, de hoogste bergketen van de provincie en heeft in het noorden de bergen van Aggius als schilderachtig decor.

Tempio kreeg niet alleen bekendheid vanwege het graniet, maar ook door de thermale bronnen en de goede wijn (Vermentino di Gallura).

 

Versteende bomen

Tussen de 20 en 25 km van Valledoria vandaan. Het is voor een leek echt moeilijk te begrijpen wat Arizona (USA), Siberië (Rusland) en Sardinië, met elkaar gemeen kunnen hebben. En toch is het waar. Sardinië is een van de drie gebieden ter wereld, waar men zogenaamde versteende bomen (uit de prehistorie) kan vinden. Preciezer, ze bevinden zich in de omgeving van de steden Perfugas en Martis. Met één uitzondering liggen ze verspreid in het landschap.

Dankzij een “middernachtelijke”-actie van een aantal bezorgde landeigenaren. Om te voorkomen dat onteigeningen zouden plaatsvinden, die als gevolg van deze uit archeologisch oogpunt bijzonder waardevolle vondst te verwachten waren, werden de versteende bomen op een nacht van de individuele percelen de berg afgerold in de richting van de rivier. Daarom liggen nog enkele van deze bomen in de loop van de rivier Rio Altana bij Perfugas.

Als excursiebestemming is vooral het op 5 km afstand liggende Martis aan te bevelen (mooi park). S.v.p. geen hamers en beitels meenemen!

 

 

Vakantiehuizen & Vakantiewoningen op Sardinië

sardinien ferienhaus ferienwohnung

e-mail: info@safiorida.com oder wolfgang.lendle@safiorida.com

 

Sardinië vakantie huizen met tuin aan zee - Sardinië vakantiehuis met uitzicht op zee
Vakantiehuisje in Sardinië vakantiewoningen met wasmachine, TV en air-conditioning
Vakantiewoningen met satelliet-tv, wasmachine en airconditioning
Vakantiewoningen met grote tuin - ideaal voor gezinnen
Boottochten op de Coghinas
Boottochten op de zee
Duiken & snorkelen
Fietsen & mountainbiking - Prettige, gemakkelijke fietstochten
Kano/kajak-tochten op de rivier Coghinas
Klimmen op rode en grijze granietrotsen
Sardinië is beroemd om zijn paarden
Paragliding
Wind- & kitesurfen op de Coghinas e op de zee
Vissen op zee & Surfcasting
Sardinië - Zeilschool op de Coghinas
Wandelen en nordic walking in Sardinië
Fietsen en mountainbiken in Sardinië
De prachtige en rustige ligging van de vakantiewoning (vrij zeezicht) staat garant voor een romantische en ontspannen vakantie op Sardinië

 

 
   
Copyright Sa Fiorida 1998-2019
Sardinien Ferienhaus

CMS Sinergie©